Get Adobe Flash player

'Eerste Licht' bladmuziek/partituren

Bladmuziek Adventsoratorium Eerste LichtWilt u zelf het Adventsoratorium 'Eerste Licht' ten gehore brengen?

Alle bladmuziek van 'Eerste Licht' is verkrijgbaar (partituren incl. koorstemmen, begeleidende instrumenten) bij de Stichting Your Song Projects.

U kunt kiezen voor een of meer liederen of voor het totale oratorium. Er is eveneens een oefen-CD verkrijgbaar om het instuderen te vergemakkelijken.


 
Hieronder een overzicht van de prijs per stuk van alle partituren:

 

 • Preludo's 1 en 2: € 39,50.
 • Kom en verheug je: € 27,50.
 • Het begin: € 15,50.
 • Langs Kusten: € 15,50.
 • In het Tere Schijnsel, Windadem, Woest en onstuimig, Land van Leegte en
  Voor wie kan zien: samen € 39,50.
 • Dicht bij de bron: € 27,50.
 • Zacht het ruisen, Boven alle macht verheven en Zo licht dans jij: € 27,50.

De oefen-CD kost € 7,50.

Eerste Licht bladmuziek

 

Bladmuziek Adventsoratorium 'Eerste Licht' bestellen

Wilt u bladmuziek, partituren en/of de oefen-Cd  bestellen? Gebruik het bestelformulier of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deze oefen-CD is op 432 Hz opgenomen!... Wat betekent dat?

Geluid en muziek bestaan uit trillingen, hoe hoger het aantal trillingen per seconde, hoe hoger de toon. De eenheid hiervoor is de Hertz, afgekort Hz.

432 Hz is de natuurlijke "stemtoonhoogte" in het universum—bijv. de trilling van de zang van vogels, het geluid van de zee,... in tegenstelling tot 440 Hz, dat in de hedendaagse muziek gebruikt wordt op bijvoorbeeld muziek cd's en mp3'tjes.
 Met de stemtoonhoogte wordt bedoeld de vaste toonhoogte bij muziekinstrumenten van de kamertoon, dat is de muzieknoot A boven de middelste C, wetenschappelijk A4 genoemd.

In 1939 is in Duitsland en Engeland besloten om de frequentie van 440 Hz als stemtoonhoogte in de muziek in te voeren, nadat de eerste aanzet hiertoe al in de 19e eeuw werd gegeven. Hun poging om dit wereldwijd te laten overnemen mislukte toen.

Later, in 1953, is in Londen op een congres van musici alsnog besloten 440 Hz internationaal als ISO 16-standaard te hanteren. Vele protesten van (onder meer) Franse musici, die voor 432 Hz als standaard waren, mochten helaas niet baten.

 De meeste muziekinstrumenten zijn hierdoor tegenwoordig standaard ingesteld op 440 Hz, wat niet altijd zo geweest blijkt te zijn. Als je instrumenten bijvoorbeeld vindt uit veel vroegere tijden (zoals van de oude Grieken en Egyptenaren) en tegenwoordig in nog afgelegen gebieden op aarde, blijken deze instrumenten meestal op 432 Hz gestemd te zijn.

Wat zijn nu de voordelen van 432 Hz boven 440 Hz?

 1. Muziek in 432 Hz ligt volgens de meerderheid van de muziekliefhebbers prettiger in het gehoor, is zachter, mooier en helderder dan muziek in 440 Hz; dit blijkt ook uit onderzoek. Wel moet je een goed gehoor hebben om dit verschil te kunnen ervaren. In de praktijk blijkt dat het verschil vooral te horen is bij rustige en klassieke muziek, en wat minder bij harde muziek.
 2. Omdat 432 Hz een grotere helderheid heeft dan 440 Hz hoef je muziek in 432 Hz minder hard af te spelen om aangenaam te kunnen luisteren. Dit betekent dat je minder snel gehoorschade zult oplopen, zolang je het volume niet te hoog zet. Het is bekend dat bij bijvoorbeeld een geluidssterkte van 90 dB na 8 uur gehoorbeschadiging optreedt. Ook is de geluidsdruk bij 432 Hz wat minder.
 3. Verder heeft 432 Hz ook een gunstiger invloed op gezondheid. 440 Hz werkt op de voorhoofd hersenen: het "denken", terwijl 432 Hz werkt op de hart, longen en andere organen: het "voelen". Het luisteren van muziek in 432 Hz versnelt mede hierdoor de spirituele ontwikkeling van de muziekliefhebber, al is het tempo daarvan bij iedereen verschillend.

Het comité 'Terug naar 432 Hz' pleit, vanwege deze redenen, voor een wereldwijde invoering van 432 Hz als stemtoonhoogte in de muziek, zoals het meestal ook in lang vervlogen tijden  geweest blijkt te zijn.

Doordat vaste instrumenten (vleugels/piano's et alia ) nog steeds grotendeels op 440 gestemd zijn, is de door koor en orkest opgenomen CD productie van Eerste Licht in 440 Hz opgenomen, anders dan de Oefen CD van 432 Hz. Ook hierdoor kunt u oefenen in het beluisteren van het verschil!