Get Adobe Flash player

Peace Opus - Achtergrondinformatie

 

"Ik wil mensen laten zingen in plaats van vechten"

De noten komen in haar op als ze langs zee fietst. Na jaren componeren is Peace Opus af.
"Al is vrede nooit af", voegt componiste en oprichtster van Stichting Your Song Projects
Teresa Takken er meteen aan toe.
Zaterdag 12 oktober 2019 brengt het Arnhems Symfonie Orkest NOVA samen met projectkoor Peace Opus de drietalige compositie ten gehore in de vorm van een benefietconcert:
"A million steps ... towards peace". Iedereen is welkom.

Voor Teresa Takken en Your Song Projects-voorzitster Myriam de Sain komt na tien jaar muziek maken, uitvoeren en verspreiden alles samen. Door de jaren heen heeft de stichting een groot netwerk opgebouwd dat zich nu inzet voor de grootste muzikale uitvoering in de geschiedenis van Your Song Projects:
Peace Opus.

"Dit is geen muziek voor een select groepje liefhebbers" belooft Myriam "het is romantisch klassiek, heel toegankelijk. Je kunt makkelijk meezingen, maar het is geen eenvoudig deuntje. Delen van de compositie werden al eerder uitgevoerd. Je zag bij het publiek dat ze niet wisten wat ze moesten verwachten. Na afloop gingen ze verlicht en met hoop naar huis.
Dit laatste geldt ook voor dirigent Ghislain Bellefroid die in 2014 in aanraking kwam met de muziek van Teresa Takken. Bij het zien van de noten was hij sceptisch. Maar na een ontmoeting met de componiste en het horen van de muziek was hij om", zegt Myriam. Dat enthousiasme is wederzijds.
"Hij bruist van talent", zegt Teresa over de leider van het Arnhems Symfonie Orkest NOVA.

Voor Teresa is het benefietconcert een droom die uitkomt. Het is haar manier om mensen samen te brengen rond haar belangrijkste levensthema: vrede.
"Als kind al, zingend en spelend, zag ik wat muziek teweeg brengt in mensen, hoe muziek mensen met elkaar verbindt en vrede schept. Toen besloot ik mijn muziek in te zetten voor vrede, verbinding, verzoening. Jaren verder nu, zie ik toenemende onvrede in de wereld. Des te belangrijker voor vrede te componeren en te zingen. Met mijn muziek wil ik samen met de mensen om me heen stappen zetten om een weg door de woestijn naar vrede en verzoening te banen "A million steps ... towards peace".
Niet te onderschatten is de invloed op perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek."
"Ik zal in ieder geval genieten", glundert Teresa. Ze hoopt op een grote opkomst. "Hoe meer mensen zingen, hoe beter!"

Het kunstwerk A Million Steps (10m x 1,5m) van Annemarie Kuster als verhaal over mensen - hun beleving en de keuzes die gemaakt worden in het leven - staat symbool in deze Peace Opus "A million steps … towards peace" en is te zien tijdens het concert.

Praktische informatie

Wanneer Waar Entree
12 oktober 2019, 20:00 uur Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, 1851 KE Heiloo €15
24 november 2019, 15:00 uur Diaconessenkerk, G.A. van Nispenstraat 139, 6814 JA Arnhem ?


Componist:    Teresa Takken i.s.m. Tom Schipper
Dirigent    :    Ghislain Bellefroid (Arnhems Symfonie Orkest NOVA)
                    Yvette Werner (projectkoor Peace Opus)
Kunstenares: Annemarie Kuster